Jak vybrat gril?

Jak vybrat gril?

Grilování je v současné době velmi populární způsob přípravy jídla. Pokud jste se tedy i vy rozhodli koupit si zahradní gril, jste tu na správné adrese. Řekneme si, jak se zahradní grily dělí dle paliva a konstrukce, jak palivo grilu ovlivňuje chuť pokrmů a mnoho dalšího.

 

Jaké je dělení zahradních grilů dle paliva?

Dle paliva rozlišujeme tři základní druhy zahradních a domácích grilůelektrické grily, grily na dřevěné uhlí a plynové grily.

Elektrické grily jsou vhodné pro přípravu pokrmů doma, na zahradě i na balkóně. Nespornou výhodou moderních elektrických grilů je fakt, že neuvolňují žádný kouř. Jediný dým, se kterým se u elektrických grilů můžete setkat, je ten, který vzniká přípravou potravin samotných. Díky snadné a rychlé regulaci teploty pomocí tlačítek, je příprava pokrmů velmi jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Zapnutí elektrického grilu je pak velmi jednoduché a obvykle vám bude stačit otočit kolečkem. Jedinou nevýhodou elektrických grilů je fakt, že k jejich provozu potřebujete elektřinu. Můžete tedy grilovat jen na těch místech, kde máte elektrickou zásuvku na dosah ruky.

Grily na dřevěné uhlí, nebo brikety, během svého provozu uvolňují vcelku velké množství dýmu. Své uplatnění tak najdou především na zahradách a všude tam, kde vzniklý kouř nebude obtěžovat sousedy. Před samotným grilováním je nutné gril rozpálit na správnou teplotu. Příprava jídla na grilu na brikety je složitější a není úplně vhodná pro začátečníky. Odhadnout správnou teplotu pro přípravu různých druhů potravin totiž chce určitou míru cviku. Pokud bude teplota příliš nízká, jídlo se vám dostatečně nepropeče. Naopak příliš vysoká teplota může jídlo zase spálit. Výhodou zahradních grilů na dřevěné uhlí je nízká pořizovací cena a snadná údržba. Náročnější je i samotné rozdělávání ohně, který musíte ručně zažehnout - například pomocí papíru a třísek.

Plynové grily najdou své uplatnění především na zahradách, terasách a balkónech. Samotné grilování je pak možné díky propanbutanovým láhvím, které grilu dodávají plyn. Díky tomu je rozehřátí grilu velmi snadné. Plynové grily jsou často opatřené piezoelektrickým zapalování na tlačítko. Stačí zmáčknout tlačítko a můžete začít vařit. Grilování na plynovém grilu je tak díky snadnému zapalování a udržení konstantní teploty vhodné i pro začátečníky. Za nevýhodu zahradních plynových grilů pak lze označit dražší provoz a vyšší pořizovací cena.

 

Jak palivo grilů ovlivňuje chuť pokrmů?

Jak již bylo zmíněno, existují tři základní druhy paliv grilů – elektrika, plyn a uhlí (nebo brikety). Nicméně každé palivo je jiné a ovlivňuje chuť jídla. Pokud máte rádi chuť pravého barbecue, určitě byste měli volit gril na dřevené uhlí, neboť jen tento jediný druh grilu uvolňuje ten pravý kouř, díky kterému dostane pokrm tu pravou chuť. Oproti tomu elektrické a plynové grily žádný dým neprodukují. Kvůli tomu připravovaný pokrm nikdy nebude mít pravé kouřové aroma.

 

Jaké je dělení zahradních grilů dle konstrukce?

Dle konstrukce rozlišujeme čtyři základní konstrukci grilů – zahradní grily, betonové grily, stolní grily (neboli kontaktní grily), přenosné grily, kotlíky a jednorázové grily.

Zahradní grily, jak již název sám napovídá, se hodí především pro grilování na zahradě. V naprosté většině případů jde o velké grily, které se hodí pro přípravu i většího množství jídla. Zpravidla mají odklápěcí víko, díky kterému je možný přímý i nepřímý způsob grilování. Přímý způsob grilování znamená přípravu jídla s otevřeným víkem, přímo nad rozpáleným ohněm. Přímé grilování je vhodné pro přípravu pokrmů na prudko. Nepřímý způsob grilování znamená víko zavřené a pomalejší přípravu jídla. Teplo se odráží od stěn grilu, jde tedy o stejný princip, jako u přípravy pokrmů v horkovzdušné troubě.

Betonové grily jsou specifickým druhem klasických zahradních grilů. Betonové grily jsou obvykle větší betonové stavby, které nelze přemisťovat. Hodí se především na zahradu. Palivo betonových grilů je pak nejčastěji dřevo, brikety, nebo uhlí.

Stolní grily naleznete v obchodech taktéž pod označením kontaktní grily. Jedná se o totožné pojmy. Tento druh se vyznačuje svými kompaktními rozměry, povětšinou je elektrický a své uplatnění nalezne především v kuchyni, či na balkoně. Stolní grily mají řadu rozšiřujících funkcí, jako například otevření do 180°, nebo příklopné víko. Kontaktní grily se hodí jak pro přípravu masa, tak ryb a sýrů. Oproti zahradním grilům jsou levnější.

Přenosné grily jsou menších rozměrů a nízké hmotnosti. Přenosné grily jsou snadno a rychle rozložitelné a mají jednoduchou údržbu. Často mají i uzamykatelné víko, díky kterému se uhlíky při přemisťování nerozsypou.

Kotlíky, nebo také zahradní ohniště, jsou malé kompaktní grily, které můžete použít jako klasický gril, i jako ohniště. Záleží především na tom, zda na kotlík položíte grilovací mřížku, či nikoliv. Jejich nespornou výhodou je nízká pořizovací cena.

Jednorázové grily jsou určené pouze pro jedno použití. Jednorázové grily jsou kompaktní a velmi levné. Jednorázový gril se obvykle skládá z podstavce, hliníkové nádoby a roštu. Po vaření gril jednoduše vyhodíte.

 

Jaká je cena zahradních grilů?

Cenu grilů nelze jednoznačně určit. Záleží především na tom, jaký druh grilu si chcete koupit. Levné jednorázové grily v obchodech naleznete už za pár stovek korun. Oproti tomu luxusní plynové grily, nebo kvalitní elektrické grily mohou stát i několik desítek tisíc korun. Ovšem pokud nejste nároční, levnější modely plynových grilů i elektrických grilů seženete už za pár tisícikorun.

 

Jaké jsou další důležité parametry zahradních grilů?

Velikost grilovací plochy – přímo souvisí s velikostí grilu samotného. Zpravidla platí, že čím větší gril, tím i větší grilovací plocha. Velikost grilovací plochy vybírejte dle množství potravin, které máte v plánu pravidelně připravovat. Grily s velkou grilovací plochou jsou vhodné především pro větší rodiny, či pro profesionální použití. Velká grilovací plocha se může pohybovat klidně kolem 3000 – 4000 cm². Oproti tomu grily s malou grilovací plochou se hodí pro menší rodiny, či pro příležitostné použití. Oproti zahradním grilům s velkou grilovací plochou, jsou levnější.

Spotřeba paliva – určuje, kolik paliva budete k jednomu grilování potřebovat. Pokud si koupíte venkovní gril s příliš velkou spotřebou paliva, může se vám grilování pěkně prodražit. Spotřeba a cena paliva se přímo odvíjí od druhu paliva, který k přípravě pokrmů používáte. Spotřeba paliva se uvádí především u elektrických a plynových grilů. U elektrických grilů se nejčastěji uvádí příkon, který určuje množství dodané energie za určitou jednotku času. U grilů plynových se pak nejčastěji uvádí výkon – množství energie, kterou mohou plynové hořáky na maximální výkon vydat. Čím vyšší příkon, nebo výkon, tím vyšší spotřeba energie a větší grilovací plocha. Malé elektrické grily mají nejčastěji příkon kolem 2,5 kW. Malé plynové grily mají nejčastěji výkon kolem 5 kW. Tyto grily jsou vhodné především pro menší rodinu. Početnější skupiny pěti až deseti osob, pak budou potřebovat větší gril, s výkonem kolem 7 kW. Pro profesionální grilování se hodí grily s výkonem alespoň 10 kW.

Hmotnost grilu – pro vás bude hrát roli hlavně v momentě, kdy se chystáte s grilem často pohybovat. Pokud máte v plánu zahradní gril sestavit a nechat stát na jenom místě, jedná se pro vás o ne moc podstatný parametr. Pokud je pro vás hmotnost grilu rozhodující, počítejte s tím, že čím kvalitnější konstrukce, větší rozměry a prostornější grilovací plocha, tím i vyšší hmotnost. Venkovní grily s vyšší hmotností jsou stabilnější a nehrozí u nich riziko převrhnutí.

 

K čemu je dobrý dvoupatrový rošt u zahradních grilů?

Některé venkovní grily jsou opatřeny dvoupatrovým roštem. Jde o přidaný rošt, který je umístěn nad hlavním grilovacím roštem. Dvoupatrový grilovací rošt zvětšuje grilovací plochu. Díky dvoupatrovému roštu můžete najednou připravovat dvakrát tolik potravin. Přidaný rošt se mimo jiné hodí i pro udržování správné teploty již hotových jídel. Gril s dvoupatrovým roštem tak oceníte především během přípravy velkého množství pokrmů. Profesionální grily mohou mít dokonce i vícečetné rošty. Můžete se tak setkat například i s grily s třípatrovým roštem, nebo dokonce s grily se čtyřpatrovým roštem.

 

Jaký gril je vhodný na balkon?

Pokud bydlíte v panelovém domě a rádi grilujete, nemusíte se svého koníčku nutně vzdát. Existuje celá řada grilů na balkón. Ideální je koupit si plynový gril na balkón, nebo elektrický gril na balkón. Kromě vůně samotných připravovaných potravin se do ovzduší neuvolňují žádné nepříjemné pachy. Gril na uhlí na balkón není vhodný. Pálení uhlí, či briket vytváří kouř, který by pro mnohé obyvatele bytovky mohl být obtěžující.

 

Jaké mají grily funkce a komponenty?

I venkovní grily mohou mít své rozšiřující funkce, či komponenty. Jde především o příklopné víko grilu, kolečka, odkládací plochu, termostat, či speciální tlačítko pro podpal.

 

Jaké je příslušenství venkovních grilů?

Pro pohodlnou přípravu pokrmů můžete investovat i do celé řady příslušenství. Řadíme sem především grilovací jehly a sondy, grilovací nářadí a příbory, nože, prkénka, chňapky, či zástěry.